Çorbalar

Sütlü Isırgan Çorbası

Ot yemeklerini en iyi Egeliler yapar diye bir basmakalıp fikre sahipseniz, bir de Trakyalılar’dan deneyin. Zira, Rumeli mutfağının kültür kökleriyle donanmış Trakya yöre mutfağında ot yemeklerini çokça görürsünüz. Ege’de olduğu gibi ot çeşitliliğine rastlamayız lakin çorbadan yemeğe, hamur işlerinin iç harcından mezelere kadar uygulama alanlarında bu dokunuşları fazlasıyla görürüz.
Istranca Dağları’nın yeşile kesmiş doğasına hakim Kırklareli yöre mutfağı ot yemeklerinin sofrada yer buluyor olmasıyla Trakya’nın diğer şehirlerine göre daha bir zenginlik taşır. “Sütlü Isırgan Çorbası” o tariflerden sadece biri. Yapımı basit, lezzeti yüksek, dokusu yumuşacık ve şifa dolu bir çorba. Hazırlamak isteyenlere şimdiden afiyet bal şeker olsun!

Sütlü Isırgan Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
  • 1/2 Bağ ısırgan Otu
  • 1 Adet Soğan
  • 1 çay Bardağı Un
  • 1/2 Su Bardağı Süt
  • 6 Su Bardağı Soğuk Su
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 1 çay Kaşığı Karabiber
  • 1 çay Kaşığı Pul Biber
Sütlü Isırgan Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Isırganlarınızı önce bol suda yıkayıp silkeleyerek fazla sularından arındırın.
  2. Bir kaba kaynamış su koyup ısırgan demetinizi 3-4 dakika boyunca bu suda bekletin. Böylece ısırganların yakıcılığını öldürmüş olacak ve daha kolay çalışabileceksiniz.
  3. Isırgan demetinizi bu defa soğuk su dolu bir başka kaba daldırıp ısırganlarınızın rengini ve diriliğini nispeten muhafaza edin.
  4. Isırganlarınızı fazla sularını silkeleyin. Üstteki körpe filizi ve üstten aşağı doğru 5-6 boğumluk yan filizleri kopartıp çorba için kenara alın. Çok ince olmayacak şekilde kabaca doğrayın.
  5. Çorbayı hazırlayacağınız tavanıza iki yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip, ince doğranmış soğanınızı pembeleşinceye değin bu yağda çevirin.
  6. Unu ekleyin. Kokusu çıkana kadar soğanlarla birlikte kavurun.
  7. Çorbanın suyunu soğuktan ekleyip ununuzu pürüzsüzleşinceye değil çırparak açtırın.
  8. Ununuzun topaklanmaya kanaat getirdiğinizde, suyunun kaynamaya yakın bir zamanında ısırganlarınızı çorbaya ekleyin.
  9. Bir taşım kaynadıktan sonra çorbaya sütü ekleyin. Bu aşamada çorbanızın kıvamını gözden geçirin. Çorbasını daha akışkan sevenler çok az sıcak su ilavesiyle o dengeyi yakalayabilirler.
  10. Karabiberini, tuzunu dengeleyin. Çorbasında acı sevenler çok az pul biber ilavesi yapabilirler.
  11. Çorbanız ocakta, kısık ateşte bir kaç taşım daha kenarda kaynarken, bir sos tavasında tereyağı yakmadan ısıtın. Kırmızı toz biber ekleyip üzeri kısa bir süre çevirin.
  12. Kıvamını bulan çorbanızın altını kapatıp tereyağıyla yaktığınız kırmızı toz biberli sosu gezdirin. İlk sıcaklığı geçince servise alın. Afiyet olsun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu