Tatlı Tarifleri
Çikolata
Ev yapımı çikolata hazırlamak kolay değil ancak çok eğlenceli. Birçok püf noktası bulunan çikolata tarifini adım adım takip ettiğinizde seçmiş olduğunuz kuvertür çikolata çeşidiyle mis gibi kokan, parlak, kırıldığında çıt sesi duyduğunuz ve arzu ettiğiniz şekillerde bitter, sütlü ve beyaz çikolatalar hazırlayabilirsiniz.
Unutmayın: %5’den daha fazla oranda bitkisel yağ içeren çikolata gerçek çikolata değildir.
Çikolata Tarifi İçin Malzemeler
- 300 Gram Bitter Kuvertür çikolata
- 60 Gram Bitter Kuvertür çikolata
Temperleme işlemi için:
- 12 Adet Badem
- 12 Adet Antep Fıstığı
İçi için:
Çikolata Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ev yapımı çikolata hazırlamak için; küçük yuvarlaklar halinde ya da blok olarak satın aldığınız kuvertür çikolatayı benmari usulü eritmeniz gerekir.
- İçi az bir miktarda su dolu olan tencereyi ocağa alın. Çikolatayı eriteceğiniz çelik kap ya da tencereyi üzerine oturtun. Kısık ateşte, kaynamakta olan tenceredeki su buharının yardımıyla çikolatayı benmari usulü eritin.
- Çikolatayı erittiğiniz ısı 42-45 derece arasında değişmeli, kaynamakta olan su 100 derece olduğundan asla çikolatanın bulunduğu kaba değmemelidir. Aksi takdirde eriyen çikolata kenar kısımlarından yanmakta; tat, görünüm ve kalitesi değişmektedir.
- Düşük ısıda bir spatula yardımıyla alttan üste doğru sürekli karıştırarak pürüzsüz bir hale gelene kadar erittiğiniz çikolatayı, soğuması için ocaktan alın ve ayrı bir kasenin üzerine oturtun.
- Bir diğer işlem: Maksimum 45 derecede eriyen çikolatanın sıcaklığını şekil vermeden önce 32 dereceye düşürmek. Tat, renk ve dokusunu olumlu yönde etkilemek gerekli parlaklık ve sertliğe ulaştırmak için uygun ısıda çikolatayı soğutma işlemine temperleme denir.
- Profesyonel makinelerde, soğuk mermer tezgah üzerinde, mikrodalga fırında ve ilave çikolata ile evde kolaylıkla çikolata temperlemek mümkün.
- Ocaktan aldığınız, benmaride eriyen bitter çikolataya yaklaşık %20 oranında kuvertür çikolata katın ve alttan üste doğru karıştırarak eklediğiniz çikolataların erimesini sağlayın.
- Eklediğiniz çikolatalar oldukça hızlı bir şekilde eriyorsa ısı 32 dereceden yüksek demektir, bu nedenle çikolata eklemeye devam edin ve karıştırın.
- Son olarak çikolata içindeki kakao yağını kristalize etmek ve yoğun bir parlaklık kazandırmak için 1 dakika kadar hızlıca karıştırın.
- Belli bir yoğunluğa gelen ve ısısı 32 dereceye düşen eritilmiş çikolata, yeni şeklini almak için hazır.
- Arzu ettiğiniz şekillerde çikolata kalıplarının yarısına kadar erittiğiniz çikolatadan doldurun. Orta kısımlarına birer adet Antep fıstığı ya da badem yerleştirdiğiniz çikolataların üzerini tepeleme çikolatayla kaplayın.
- İçinde bulunan hava kabarcıklarını çıkarmak ve dolu dolu çikolatalar elde etmek için kalıpları mutfak tezgahına bir iki kez vurun.
- Kalıpların dışına taşmış olan fazla çikolatayı, silikon bir mala yardımıyla dikkatli bir şekilde sıyırdıktan sonra kıvam almaları için çikolataları buzdolabına kaldırın.
- Yeteri kadar soğuyup, kalıplarından ayrılmaya hazır duruma gelen çikolataları, kalıpları esneterek tek tek çıkartın.
- Servis tabağına dizdiğiniz ev yapımı birbirinden değişik şekilli çikolataları sevdiklerinizle paylaşın.