Dünya Mutfakları
Kombucha (Kombu) Çayı
Görüp görebileceğiniz en ilginç içeceklerden biri olan kombucha, diğer adıyla kombu çayını bir an önce hayatınıza sokalım diyoruz. Doğanın en muhteşem mucizelerinden biri bu çay. Aynı adı taşıyan bir mantar sayesinde mayalanıyor. ”Aman canım, çay işte” diyenlerinizin iki kere düşünmesi gereken faydalara sahip üstelik. Sindirim sistemine destek oluyor, kan şekerini düzenliyor, zayıflamaya ve yağ yakımına yardımcı oluyor, tansiyonu dengeliyor, 1 bardağı daha neler neler yapıyor.
Onu evimizde yapmak da çok kolay aslında. Tek ihtiyacımız biraz sabır, biraz da özen. Bardak bardak keyif yaşayacağınız, sağlığınıza sağlık katacağınız tarifimizden bekleniyorsunuz.
Kombucha (Kombu) Çayı Tarifi İçin Malzemeler
- 3 Yemek Kaşığı Siyah çay
- 1/2 Adet Limon
- 1 Ince Dilim Zencefil
- 3/4 Su Bardağı Toz şeker
- 1,5 Litre Su
- 1 Adet Kombucha Mantarı (mayası)
Kombucha (Kombu) Çayı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Siyah çayı yıkayın, fazla suyunu süzdürün ve normal çay demler gibi çaydanlıktan demleyin.
- İyice demini alan çayı derin bir cam kasenin içerisine alın. Toz şekeri ilave edip eriyene kadar tahta bir kaşıkla karıştırın.
- Ardından oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
- Soğuyan demini almış şekerli çayı dezenfekte edilmiş cam ya da seramik bir kavanozun / kabın içine aktarın.
- Mayanın saçaklı kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin.
- Kavanozun üzerine tülbent ile kaplayın ve üzerine bir lastik geçirin.
- Havadar bir ortamda, oda sıcaklığında bu şekilde 3-4 gün kadar dinlendirin. Ardından ikinci maya oluşumunu gözlemleyeceksiniz.
- Bu mayanın oluşmasıyla birlikte yaklaşık 10 gün kadar tekrar dinlenmeye bırakın. Çayınızın tadına bakıp süreyi biraz daha uzatmak ya da o şekilde tüketmek sizin elinizde.
- Çayınızın hazır olduğuna karar verirseniz saklama aşaması için içinden mayasını alın ve dolaba kaldırın. 1 hafta içerisinde tüketin.
- Fermantasyon sürecine devam etmeye karar verdiyseniz 21.günün sonunda içine bal ve zencefil ilave edin. Birkaç gün daha bu şekilde mayalandırın ve aromalanmasını sağlayın.
- İkinci fermantasyon sürecinin sonunda mayayı çıkararak afiyetle tüketebilirsiniz.