Hamur İşleri

Şeftalili Rustik Pay

Anneannesinin cümlesiyle “O sofraya oturup yiyip içmeden kimse geçemez bu evin kapısından.” diye seslenen Burcu Çağla Yılmaz, Yemek.com için yazdı. 
Şeftaliye bayılırım! En sevdiğim meyvedir. Kimi kandırıyorum ki, bütün meyveleri severim ben. Yaz, kış fark etmez. Kışın bir oturuşta bir kilo ekşi portakal yiyebilirim. Meyve ağacı gördüğümde dayanamam.  Yaz aylarımı geçirdiğim Artvin’de tüm çocukluğum boyunca koşullar da buna elverişli olmuştu hep. Rahmetli dedem, kapıdaki dut ve erik ağaçlarının dalları arasına ince uzun kütükler yerleştirmişti. Bu sayede, hem ağaçlara rahatlıkla çıkabiliyor hem de oturup meyve yiyebiliyorduk. Üniversitedeyken, kampüsteki karadut ağaçlarının altından çıkmazdım. Kaç ayakkabı kaç t-shirt boyadım bu uğurda. Ayvalık’ta da incir ağacı. Hem tırmanması kolay, hem otur bi dalına ye yiyebildiğin kadar. En son 10 gün kadar önce koşudan dönerken kapıdaki erik ağacına çıktım bi heves ama sokağın çocukları bana bırakırlar mı, çoktan bitmiş erişilebilir noktadaki erikler. Ben de sopa yardımıyla topladım toplayabildiğim kadar. Tabii sonra git de market hatta pazardan aldığın meyveyi ye, olacak iş değil.
Neyse, şeftali diyordum. Pek severim. Pay, ne zamandır yapmak istiyorum. Yeni aldığım karabuğday unuyla tarifler oluşturma hevesindeyim bir de. Tam zamanı yani.
Tam buğday unu ve karabuğday ununu karıştırarak kullandım tarifte. Tamamen tam buğday unu kullanarak ya da tam buğday ve beyaz unu karıştırarak da hazırlayabilirsiniz hamuru. Sadece karabuğday unu ile hazırlamadım henüz. Glutensiz beslenenler için dener denemez paylaşacağım ama o zamana kadar deneyen olursa tecrübesini paylaşma sorumluluğu onda olsun.
Karabuğday gluten içermediği için bu hamurda yaşattığı sıkıntı, helva gibi dağılması oldu. Bu da, hamuru iyice soğutularak kontrol edilebiliyor.

Şeftalili Rustik Pay Tarifi İçin Malzemeler

    Hamuru için:

  • 100 Gram Tam Buğday Unu
  • 130 Gram Karabuğday Unu
  • 1/5 çay Kaşığı Tuz
  • 40 Gram Esmer şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Tarçın
  • 120 Gram Soğuk Tereyağı (5-10 Dakika Buzdolabında Bekletilm
  • 3 Yemek Kaşığı Soğuk Su

    Şeftali dolgusu için:

  • 3 Adet Büyük Boy şeftali
  • 3 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
  • 2 Tatlı Kaşığı Bal
  • 1 Tatlı Kaşığı Pekmez
  • 1 Tatlı Kaşığı Tarçın
Şeftalili Rustik Pay Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Hamuru hazırlamak için; un karışımı, tuz, ve tarçını elekten geçirin. Şekeri de ilave edip mutfak robotunda karıştırmaya başlayın.
  2. Buzluktan çıkardığınız tereyağı parçalarını hamur karışımına ekleyin. Tereyağı ve kuru malzemeler karışınca robotu durdurup spatula yardımıyla kabın kenarlarında kalan unları sıyırın.
  3. Azar azar soğuk su ilave etmeye başlayın (suyun içine buz atabilirsiniz). 3 yemek kaşığı suyu ilave ettikten sonra diri bir hamur olmalı. Yukarıda da belirttiğim gibi, karabuğday ununun irmiğe benzer dokusundan ötürü helvamsı bir hamur elde edeceksiniz.
  4. Hamuru streç filme sarıp ya da bir buzdolabı poşetine alıp en az yarım saat buzdolabında dinlendirin.
  5. Şeftali dolgusu için; kabuklarıyla dilimlediğiniz şeftalileri bir kabın içerisinde nişasta, tarçın, bal ve pekmez ile karıştırıp bir kenarda bekletin. Şekere gerek yok. Bal ve pekmez, şeftalinin tadını çok güzel tamamlayacak. Fırını, 175 derecede fanlı ayarda önceden ısıtın.
  6. Tezgaha yağlı kağıt serip dolaptan çıkardığınız hamuru üzerine alın ve merdaneyle açılabilmesi için bir dakika kadar bekleyin ki biraz yumuşasın.
  7. Üzerine biraz tam buğday unu serpip yaklaşık 25-30 cm çapında bir daire oluşturacak şekilde açın (jilet gibi düzgün kenarlı bir daire oluşturmanız gerekmiyor, yuvarlağa benzesin yeter). Hamuru açtığınız yağlı kağıdı fırın tepsisine alın.
  8. Katlayacağınız kenar kısımları boş bırakacak şekilde hamurun ortasına şeftalileri dizin.
  9. Hamuru kenarlardan kapatın şeftalilerin üzerine. Bu esnada çatlamalar olabilir hamurda. Dert değil, hemen düzeltin parmaklarınızla. Şeftali harcının kasenin dibinde kalan suyunu da gezdirin payın üzerine fırınlayın.
  10. 25 dakika boyunca 175 derecede pişirdikten sonra 160 derecede 15 dakika daha pişirin.
  11. Fırından çıkan tatlıyı ılındıktan sonra dilimleyip servis edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu