Ekmek

Ev Yapımı Somun Ekmek

Bir evin mutfağındaki en nefis kokulardan biri ev yapımı ekmek olsa gerek. Aslında sanıldığından daha basit olan ekmek yapımı, pek çoğumuzun gözünü korkutsa da bu tarifle beraber sizin de en kolay ve pratik haliyle yapabileceğiniz bir lezzet haline gelecek. Evdeki minikleri hamur yoğurma kısmına dahil edebilir, ekmek yapımını eğlenceli hale getirebilirsiniz
Ekmek yaparken dikkat etmeniz gerek noktalardan var. İyi bir ekmek yapmak istiyorum diyenler için şöyle özetleyebiliriz:  Çok soğuk veya aşırı sıcak ortamlarda çalışmamak, hamuru mermer yerine tahta zemin üzerinde yoğurmak, paket olarak satılan yaş veya kuru maya kullanıyorsanız son tüketim tarihlerini kontrol etmek, mayayı aktive etmek için çok sıcak veya çok soğuk sıvılar kullanmamak ve un içerisinde bulunan gluteni aktive edebilmek için doğru teknikle hamuru yoğurmak. Ev yapımı somun ekmek tarifimizle misler kokan bir ekmek yapmaya hazır mısınız?

Ev Yapımı Somun Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
  • 1/2 Paket Kuru Maya
  • 1 Tatlı Kaşığı şeker
  • 1 Su Bardağı ılık Su
  • 2-2,5 Su Bardağı Un
  • 2 çay Kaşığı Tuz
Ev Yapımı Somun Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Kuru maya, şeker ve ılık suyu geniş bir kaba alıp karıştırın. Mayanın aktive olması için 5-10 dakika bu şekilde bekleyin.
  2. Ardından un ve tuzunu ekleyin.
  3. Hamurun bir araya gelmesi için tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlayın.
  4. Bir araya gelen hamuru bolca un serptiğiniz tahta bir yüzeyde yoğurmaya başlayın. İçine doğru katlayarak 5 dakika kadar yoğurun. Gerektiğinde un ekleyerek son şeklini verin.
  5. Yoğurduğunuz hamuru kaba koyup üzerini mutfak havlusu veya streç filmle örtün. Ilık bir ortamda en az 1 saat mayalandırıp hamurun iki katına çıkmasını bekleyin. Ilık ve sıcak ortamlarda daha kısa süre mayalayabilirsiniz.
  6. İlk mayalandırma süreci bittikten sonra ekmek hamurunu üstten ve alttan zarf gibi kapatarak yoğuruyoruz. Bu katlama tekniğiyle hava kabarcıklarını içeri hapsediyor ve daha homojen bir hamur elde ediyoruz.
  7. Yoğurdunuğuz hamuru iki elimizle yuvarlayıp, uç kısımlarını hafifçe bastırın ve sivri şekil verin.
  8. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye koyun ve ikinci mayalanması için üzerini örterek 45 dakika kadar daha mayalayın.
  9. İkinci mayalandırması bittikten sonra ekmek hamurunun üst kısmına bir fırçayla veya elinizde hafifçe su sürün. Ardından 1 yemek kaşığı kadar un serpin.  Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derecede fırına orta rafa koyun. Nem vermesi için tepsiyi koyarken 2-3 adet buzu da fırına atıp hemen kapağını kapatın.
  10. Üstü kızarıncaya dek yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra tel rafın üzerinde en az 15 dakika üzeri açık bir şekilde dinlendirin. Ardından dilimleyerek servis edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu