Şile Paprika
Şile paprika, temel malzemelerle kolayca hazırlanabilecek bir Balkan mezesidir. Öte yandan kahvaltı sofraları yahut geçiştirmelik öğünler için de tercih edilebilir.
Tam bir Rumelili. Arnavutluk başta olmak üzere Orta Balkanlar’da farklı isimlerle rastlıyoruz. Trakya mutfağına da bu yöreden gelen göçmenlerce taşınmış. Ben de büyüklerimden görerek zaman zaman hazırlıyorum.
Özellikle etli köy biberi ile hele de kıl biberle hazırlandığında daha iyi sonuç alırsınız. Peyniriniz konusunda hatırlatmam olacak. Eriyebilen Trakya’ya özgü beyaz kalıp peynirlerden kullanmalısınız. İyi bir Edirne beyazı yahut Kırklareli peyniri harika gider. Yahut Kırklareli’nin “Ekşimik” adı verilen yağlıca lor benzeri bir peyniri var.
“Lor olur mu ?”, “Kaşar olur mu ?” diyenler… Eğer geleneksel mutfağa yönelik bir tarif yapıyorsak, “Hayır olmaz !”. Lor oldukça kuru kalır. Kaşar ise sası tadıyla lezzetten uzaklaştırır. Süt kaymağını ben evde kaynattığım sütlerden biriktiriyorum.
Hadi mutfağa…
Şile Paprika Tarifi İçin Malzemeler
- 15-20 Adet Köy Biberi
- 1,5 Su Bardağı Kırıklı Sert Beyaz Peynir
- 3 çorba Kaşığı Süt Kaymağı
- 1/2 çay Bardağı Zeytinyağı
- 1 çay Kaşığı Tuz (arzuya Göre)
Şile Paprika Tarifi Nasıl Yapılır?
- Biberlerinizi mümkünse odun közünde güzelce közleyin.
- Biberleri bir buzdolabı poşetinde terlettikten sonra kabuklarını güzelce soyun. Kenara alın.
- Yayvanca bir sahanın tabanına yağ fırçasıyla çok az zeytinyağı sürün. Tamamını değil…
- Biberlerin uçları ortada birleşecek şekilde yanaşık düzen ve hafif spiral bir formda sahanın dış duvarlarına sap kısımları gelecek şekilde dizin.
- Üzerine kırıkladığınız sert, eriyebilen beyaz peynirinizi yahut ekşimiğinizi bolca koyun. Aralarına süt kaymağı parçaları koyun. Peynirin tuzu yeterliyse ilave tuza hiç gerek yok. Zira koyacağımız süt kaymağı zaten o tuzu kıracaktır.
- Zeytinyağı gezdirip orta ateşte ocak üzerine alın. Peynirler eriyip biberler yağda tıkırdayacak nispette pişirdikten -tarifin adıyla dersek- peyniri ısıttıktan sonra sahanı üst ızgarası yanan fırına alın.
- Peynirlerin üzerleri hafif kızarır gibi olacak nispette fırınladıktan sonra
(biz bu işlemi geleneksel olarak kuzinelerde yaparız )ilk sıcaklığı çıkınca servise alın. Afiyet olsun.