Dünya Mutfakları

Gullurikya

Adıyla, sanıyla, tadıyla çok farklı, bambaşka bir lezzet geliyor. Bu sefer durağımız güzeller güzeli, yavru vatanımız Kıbrıs.
Kıbrıs’ta özellikle bayramlarda bolca yapılan, küçük çocuklar ve kansızlık derdinden müzdarip olanlar için adeta şifa niyetinde bir tatlı gullurikya. Dünyanın belki de en az malzemeli ve en kolay hazırlanan tatlısı olabilir, yapılışı inanılmaz hızlı ve kolay. En büyük ve en önemli özelliği gullurikyanın yapımında harnup pekmezinin kullanılması.
Keçiboynuzu pekmezi olarak da bildiğimiz harnup pekmezi, kansızlık ve demir eksikliği tedavisi için kullanılıyor. Böylesi güzel bir tatlı yiyerek demir depolarınızı doldurmak istemez misiniz? O zaman buyurun tarifimiz geliyor. Şimdiden afiyet olsun.

Gullurikya Tarifi İçin Malzemeler

    Hamuru için:

  • 1 Su Bardağı Un
  • 1 çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 2/3 Su Bardağı Su

    Pişirmek için:

  • 1 Su Bardağı Harnup Pekmezi
  • 1/2 Su Bardağı Su
Gullurikya Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Un, yağ ve suyu karıştırıp yoğurarak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
  2. Hazırladığınız bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve iki elinizin arasında yuvarlayarak bir ip gibi uzatın. Ardından hamuru spiral şeklinde dolayarak gullurikyanın şeklini verin.
  3. Bir tencerede su ve pekmezi kaynatın. Kaynayan pekmezli suya hazırladığınız hamurları atın ve bu şekilde yaklaşık 20 dakika kaynatın.
  4. Pişirme süresinin sonunda gullurikyalarınızı tencereden alın ve servis edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu