Cezerye

Baharat dükkanını andırır o. Cezerye tarifinde bulunan baharatlar içini ısıtır insanın, mis gibi kokutur mutfağı. Tam anlamıyla bir kış atıştırmalığıdır, kestane kebabına bile kafa tutabilir kendisi. Havuç püresine; ceviz içi, rendelenmiş Hindistan cevizi, petibör  bisküvi katılarak hazırlanan çeşitleri olsa da baharatlar olmazsa olmazıdır cezeryenin. Yenibahar, öğütülmüş karanfil, zerdeçal, tarçın, zencefil olmazsa olmazlardır. İçine ceviz içi ya da Antep fıstığı eklemek tadını zenginleştirir.
Olmazsa olmaz baharatları sıraladık gibi ama bu işin sonu yok elbette. Evinde daha önce cezerye hazırlayanlar ilave ettikleri baharatları bizlerle de paylaşabilir mi? Şimdiden teşekkür ettik.

Cezerye Tarifi İçin Malzemeler
Cezerye Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Bol suda yıkadıktan sonra kabuğunu soyduğunuz havuçları gelişigüzel iri parçalar halinde kesin. Az miktarda su ilavesiyle orta ateşte yumuşayana kadar pişirin.
  2. Kıvam alan havuçları blender yardımıyla püre haline getirin. Arzuya göre çatal yardımıyla ezip pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
  3. Kıvam alan havuç püresini küçük bir tencereye alın. Toz şeker ekleyip kısık ateşte, tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak pişirmeye başlayın.
  4. Bal katın, cezeryeye asıl tadını verecek, besin değerini artıracak baharatları ekleyin.
  5. Sürekli karıştırıp suyunu çekene kadar pişirme işlemini sürdürün. Kıvamını tam olarak bağlamak için az miktarda suyla açtığınız mısır nişastasını katın. Zor da olsa karıştırma işlemini sürdürüp son kıvamını verin.
  6. Kabuklarını ayıkladığınız Antep fıstıklarını katıp eşit olarak dağılması için son kez karıştırın cezerye karışımını. Rendelenmiş Hindistan cevizinin yarısını kare bir tepsiye serpin.
  7. Hazırladığınız karışımı tepsiye yayıp üzerini spatula yardımıyla düzeltin. Çok kalın olmamasına özen gösterin. Kalan Hindistan cevizini üzerine serpin.
  8. Son halini alan cezeryeyi buzdolabında soğuttuktan sonra dilimleyerek sevdiklerinizle paylaşın.
Exit mobile version