“Aşure günü ne zaman?” diyenler… Enfes aşure tarifiniz, aşure günü gelmeden karşınızda! Bereketin ve dayanışmanın sembolü olan ve buğdaydan, kuru incire kadar pek çok malzemeyle hazırlanan aşureyi paylaşmak adettendir. Biz de bu adete aşure tarifini paylaşalım istedik. Damak tadınız ve sevdiğiniz kıvama göre; toz şekerin yanı sıra kullanacağınız su miktarını ayarlayabileceğiniz aşure tarifi, mutfağınızın dirlik ve bereketini artırsın. Kıvamı tam yerinde olsun, şekeri yerken baymasın. Yerken doyuran en enfes tatlı tariflerinden ev yapımı aşure tarifi en lezzetli haliyle karşınızda!
Aşure malzemeleri de çok önemli. İçerisine dilediğiniz kuru meyveyi koymak serbest! Ancak aşurenin olmazsa olmazı fasulye, kayısı ve buğday kullanmakta saklı. Lezzetine lezzet katmak için de bizim çok farklı önerilerimiz olacak. Öncesinde misler gibi kokan portakallı bir pişirme suyu hazırlıyoruz. Enfes baharatlarla tatlandırarak aşuremizi hazırlamaya başlıyoruz.
“Aşure nasıl ortaya çıkmıştır?” diye soranları da görüyoruz. Hz. Nuh tufanı ile başladığı söylenen aşure gününün çıkış hikayesine göre kavmini Allah’a şikayet eden Hz. Nuh’a Allah çok büyük bir gemi yapmasını emrediyor. Hz. Nuh kendisine iman edenlerle birlikte her cinsten birer çift hayvanı da gemisine alıyor. Ardından büyük tufan kopuyor ve sadece gemidekiler kurtuluyor. Aylarca suda kalan gemide yiyecekler tükenmeye başladığında ise gemide kalan yiyecekler toplanıp bir araya getiriliyor ve bundan “aşure çorbası” yapılıyor. İşte günümüzde biz ona “aşure” diyoruz.
Aşure malzemelerinden aşure süslemesine hepsine cevap bulabileceğiniz kolay aşure tarifi videolu ve anlatımlı haliyle, tüm püf noktalarıyla hemen aşağıda!
Şimdiden ellerinize sağlık, afiyetler olsun!
Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 250 Gram Buğday
- 4,5 Litre Sıcak Su
- 100 Gram Pirinç
- 1 Adet Portakal Kabuğu
- 1 Adet Limon Kabuğu
- 2 Adet Orta Boy Elma
- 4 Yemek Kaşığı Kuru üzüm
- 1 Su Bardağı Kuru Fasulye
- 1 Su Bardağı Nohut
- 1/2 Su Bardağı çiğ Badem
- 2 Yemek Kaşığı Kuş üzümü
- 1 Avuç Fındık
- 1 Avuç Ceviz
- 10 Adet Kuru Kayısı
- 900 Gram Toz şeker
- 10 Adet Karanfil
- 1 Su Bardağı Su
İçi İçin:
- 1 Adet Nar
- 1/2 Su Bardağı Toz Antep Fıstığı
- 1/2 Su Bardağı File Antep Fıstığı
- 5 Adet Kuru Incir
- 2 Yemek Kaşığı Tarçın
- 1 Yemek Kaşığı Susam
- 1/2 Su Bardağı çiğ Badem
- 1/2 Su Bardağı Fındık
Süslemek İçin:
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız 250 gram buğdayı derin ve geniş bir tencereye aktarın.
- Üzerine 1 litre sıcak su ekleyin ve kapağını yarım kapatıp kısık ateşte yarım saat pişmeye bırakın.
- Suyunu çeken buğdayın üzerine tekrar 1 litre su ekleyin ve 1 saat daha kısık ateşte buğdayı pişirmeye devam edin.
- 1 saat sonunda 100 gram pirinç, 1’er adet portakal ve limon kabuğu ile birlikte 1,5 litre su daha ekleyin ve ocağın altını kapatıp 3 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
- 3 saat oda sıcaklığında dinlenmiş olan karışıma 1 litre sıcak su ilave edin ve hemen ardından 2 adet soyulmuş küp doğranmış elma ve 4 yemek kaşığı kuru üzümü ekleyip güzelce karıştırın.
- 1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulyeyi de karışıma ekleyin ve koyduğunuz malzemelerden sonra ara ara tahta kaşık ile karıştırmaya özen gösterin.
- Yarım su bardağı çiğ badem, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1’er avuç fındık ,ceviz ve 10 adet doğranmış kuru kayısıyı tencereye art arda ekleyin ve karıştırın.
- 900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Aşurenin kıvamı başta sulu olacaktır, bu konuda endişelenmeyin, zaman geçtikçe koyulaşacak ve tam kıvamında olacaktır.
- Aşure ılındıktan sonra servis kaselerine kepçe yardımıyla aktarın.
- Kaselere bölüştürdüğünüz aşureleri Antep fıstığı, nar, susam, çiğ badem kuru incir gibi dilediğiniz yemiş ve meyvelerle süsleyip, üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz.
El emeği göz nuru aşurenizi çevrenizdekiler ve sevdiklerinizle paylaşmayı sakın ihmal etmeyin. Afiyet olsun!