Tunç devrinden bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tam da bu sebepten dolayı inanılmaz derecede zengin bir mutfak kültürüne sahip olan, güzeller güzeli Gaziantep’e ait muhteşem bir çorbayla karşınızdayız.
Öyle nefis, öyle lezzetli ve içerisindeki tarhun otuyla öyle mis kokulu bir çorba ki, pişirdiğinizde bırakın tüm ev ahalisini, konu komşu bile kapınızı çalıp bir kase isteyebilir. En iyisi siz fazla fazla yapın bu çorbadan. İçerisindeki buğday, nohut ve yeşil mercimekle hem çok doyurucu hem de çok tok tutuyor. Böylece hem bir çorbayla bir öğünü geçirebilir, hem de formunuzu korumaya devam edebilirsiniz. Bir gece önceden nohutla buğdayı ıslatmayı unutmayın. Şimdiden afiyetler olsun.
Alaca Çorba Tarifi İçin Malzemeler
- 1/2 Su Bardağı Nohut
- 1/2 Su Bardağı Yeşil Mercimek
- 1/2 Su Bardağı Aşurelik Buğday
- 2 Yemek Kaşığı Salça
- 6 Su Bardağı Su
- 2 Adet Kuru Soğan
- 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 1 Tatlı Kaşığı Tarhun Otu
- 1 çay Kaşığı Tuz
- 1 çay Kaşığı Karabiber
- 1 Yemek Kaşığı Tarhun Otu
- 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Üzeri için:
Alaca Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bir gece önceden ıslattığınız nohut ve buğdayı süzün. Nohutu, buğdayı ve yeşil mercimekleri ayrı ayrı kaplarda yumuşayana dek haşlayın.
- Haşlanmış bakliyatların hepsinin suyunu süzün ve bir tencereye alın.
- Üstlerine 6 su bardağı suyu ekleyin ve ocağın altını açın.
- Soğanları küp küp doğrayın ve tencereye ilave edin. Bu şekilde ara ara karıştırarak, tüm malzemeler kaynayana dek pişirin.
- Çorbanız kaynarken, küçük bir tavada tereyağını kızdırın, içerisine salçayı ve tarhun otunu ilave edip güzelce kavurun.
- Kavurduğunuz salça ve tarhun otu karışımını kaynamakta olan çorbaya ekleyin ve yaklaşık 5 dakika daha bu şekilde kaynatın. Tuzunu ve karabiberini de ilave edin.
- Çorbanız piştikten sonra altını kapatın ve servis kaselerine alın.
- Bir tavada kızdırdığınız zeytinyağının içine tarhun otunu ekleyin ve birkaç kez karıştırdıktan sonra kaselere aldığınız çorbaların üzerine zeytinyağında kavrulmuş tarhun otunu da gezdirerek servis edin.