Tokat Keşkeği

O keşkeklerin şahı. O köy fırınlarının baş tacı. Lime lime olmuş olmuş etin en yakıştığı. O bir “Tohatlının” vazgeçilmezi…
Tokat’ta bir keşkek kültürü var. Başka yörelerdeki gibi düğünlerde pişmez ama aileleri bir arada toplayan en güzel sebeplerden. Bugün fırına keşkek koydum denildi mi bütün aile o evde toplanır. Hatta bütün sülale. Dayanılmaz bir lezzeti vardır. Aslında dünya kahvaltı kültürüne bunu kabullendirmemiz biraz zor olabilir ama keşkek Tokat’ta kahvaltı da da yenilir.
Ekmek pişirilmiş ve sönmeye yüz tutmuş fırının közlerinin içine koyarız ‘Keşkek Kazanı’nı. Sabaha kadar pişer. Ve sabah erkenden kalkıp fırından eve getiririz. Uykusu en ağır insanı bile hemen uyandırır bu koku. Yere sofra serilir. Keşkek kazını ortaya konulur. Kaşıklar ellere alınır ve herkes ortadan yer. Ah ah daha ne çok anlatmak istiyorum bu kültürü. Hiç tanıtılmamış Anadolu’nun en güzel yemek kültürlerinden bir parçadır Tokat keşkeği.

Tokat Keşkeği Tarifi İçin Malzemeler
Tokat Keşkeği Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Yemeğimiz taş fırında pişeceği için öncelikle feda edecek bir tencere hazırlayın. Bizim tabirimiz ile kazan:) Tabii bu sizin artık keşkek kazanınız olacak. Kemikli etleri önceden hazır ederseniz tamamdır.
  2. Şimdi keşkek kazanınızı önünüze alın bakalım. Bundan sonrası çok kolay. Kazanın dibine etlerinizi yerleştirin.
  3. Etlerin üzerine yarmayı, tuzu, çemeni ve yağını ekleyin.
  4. En son olarak suyunu ayarlayın. Göz kararı da ayarlayabilirsiniz suyunu, gözünüze güveniyorsanız 🙂
  5. Bu et bu yarma çok az gözüküyor nasıl olacakta bir kazan dolusu keşkek olacak dediğinizi duyar gibi oldum. Merak etmeyin o işi fırına bırakın.
  6. Pide fırını bulmanız şart. Köy fırını bulmak zor tabi. Ama pide fırını he ryerde var. Keşkek kazanınızın ağzını kapatın ve fırıncınıza emanet edin.
  7. Fırıncıya özellikle söyleyin asla ateşe yaklaştırmasın, fazla köze gömmesin ve fırının diğer alanlara göre biraz daha ılık sayılabilecek yerine koymasını rica edin.
  8. Ve şimdi tarifin en zor kısmına geldik. Bekleme kısmı. Bu en zoru. Özellikle de tadını bilenler için. Fırının sıcaklığına göre değişir 8- 10- 12 saat kadar pişip üzeri kızarana kadar pişsin.
  9. Fırından alma zamanına gelince. Keşkek kazanınızın ağzını açtığınızdaki manzara ve kokuyu yorum olarak tasvir etmenizi bekliyorum.
Exit mobile version