Şöyle eve geldiniz, açlığınızı geçiştirmek için alelacele bir şey hazırlamak istediğinizde “menemen” neyse, Trakyalı biri için de “tarhana bulamacı” odur. Nasılsa herkesin mutfaklarında kışlık olarak hazırlanmış bolca “Trakya tarhanası” bulunur; hepi topu on on iki dakikada, ekmeğinizi bana bana yiyeceğiniz bir “tarhana bulamacı” hazırlamak mümkün.
“Bulamaç yemekleri” daha çok Kırklareli mutfağında sahiplenen yemeklerdendir. Bu tarif yörenin özellikle yoğun beden gücüyle çalışan, tarım ve ormancılık yapılan Balkan köylerinde yapılan, alelacele hazırlanıp, tarhananın o sıcak tutan, işe çabucak geri dönmek için gerekli enerjiyi sağlayan, şifa dolu ve besleyici özelliğiyle öne çıkan pratik bir ara öğün yemeğidir. Hele yanında dokulu, tok bir köy ekmeği ve o meşhur Rumeli turşularından varsa, sofrada başka şeye gerek bırakmaz.
Tarhana Bulamacı Tarifi İçin Malzemeler
- 3 çorba Kaşığı Trakya Tarhanası
- 1 Adet Kuru Soğan
- 1,5 Su Bardağı Soğuk Su
- 1 Tatlı Kaşığı Salça
- 1 çay Kaşığı Kuru Nane
- 1 çay Kaşığı Acı Pul Biber
- 1 Adet Acı Süs Biberi
- 1/2 çay Kaşığı Tuz
- 1 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı
Tarhana Bulamacı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ayçiçek yağını bir tavaya alıp soğanı bebek dişi çentin. Kısık ateşte terletip pembeleştirin. Çok kavurmamaya özen gösterin.
- Arzu edenler bu aşamada bir acı süs biberini ( biz kıştan ipe dizip kuruturuz ) acısı çıkması için ucundan hafifçe kesip tavaya alın. Ardından tarhanamızı da tavaya alıp birlikte birkaç dakika tarhana yağı toparlayacak kadar kavurun.
- Salçayı katıp birkaç defa çevirip hafifçe kavurun. Suyunu verip tarhana topalklanmayacak şekilde sürekli karıştırarak açtırın. Bu aşamada tuzunu da dengeleyebilirsiniz.
- Kısa süre içinde tarhananız toparlayarak koyuca bir kek hamuru kıvamına dönecektir. Arzu ettiğimiz bu. Ne çok koyulaşacak ne de boza gibi daha sıvı kalacak… Göz göz birkaç taşım kaynatıp altını kapatın.
- Daha fazla acı arzu edenler üzerine bir parça daha pul biber gezdirebilir yahut süs biberinizin verdiği acıyla yetinebilirsiniz. Bir miktar da kuru nane gezdirip ilk sıcağı geçince pişirdiğiniz tava/sahan ile sofraya alın. Afiyet olsun.