Sakatat kelimesini duyanların bazılarının gözleri parlar, bazılarının rengi yeşile döner. Ekmek arası kokoreç yemek, ızgaraya böbrek atmak, tabakta koca bir kelle durması, bizim mutfağımızın alt seviye kültürleri gibi algılansa da, aslında dünyada sakatat işi, ciddi gurme bir iştir.
En basitinden, kaz ciğerinin düşünmek bile bu işin ne boyutlarda algılandığını gözler önüne serer. Fransa’nın domuz kanından yapılan “black puddingi”, Norveç’in koyun başı, İngiltere’nin hayvanın jelatininden yapılan dilimlenerek yenen yemeği(brawn), Italya’nın sırf kafa etlerinden yapılan jambonları…. Hepsi popüler ve kabul görmüşken, diğer tarafta bizim itilip kakılan kokoreçimiz.
Sakatatta en kritik nokta tabii ki hijyendir. Eğer doğru koşullarda temizlenmiş ve saklanmışsa hayvanın diğer yerlerinden daha az temiz olduğunu söylemek mümkün olmaz.
En yaygın, belki de diğerlerine kıyasla en çok tüketilen, kokoreç olduğuna göre onu evinizde pişirmeyi deneyerek, ilk adımı atabiliriz.
Kuzu Kokoreç Tarifi İçin Malzemeler
- 250 Gram Kokoreç (yuvarlak)
- 2 Adet Domates
- 5 Adet Sivri Biber
- 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
- 1 Tatlı Kaşığı Kekik
- 1 Tatlı Kaşığı Acı Kırmızı Pul Biber
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
Kuzu Kokoreç Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kokoreçi bildiğiniz ve güvendiğiniz bir yerden almanız çok önemli. En güzel kokoreç 6 aylık kuzudan yapılan ve sütte bekletilendir.
- 1,5-2 parmak kalınlığında yuvarlaklar halinde alın. Orta ateşte ısınmış tavaya atın ve 1-2 dakika sonra ateşi kısın. Ağır ağır her bir yüzü, kendi yağında 6-7 dakika pişsin.
- Kokoreçleri kenara alın. Eğer tavada yağ yoksa bir yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin, ısıyı yükseltin ve minik küpler halinde kesilmiş domates ve biberleri soteleyin.
- Domates ve biberler sotelenirken, bir kesme tahtası üzerinde kokoreçlerinizi büyük bir bıçakla kıyın.
- Domates ve biberler piştikten, suyunu da çektikten sonra kokoreçi ekleyin ve kavurun. Kavurmayı çok uzun tutmayın ki kokoreçler kurumasın.
- Birkaç dakika sonra baharatları da ekleyip ateşten alın.