15. ve 16. yüzyılda ‘ıspanaklu mantu’ adıyla karşımıza çıkan piruhi, 19. yüzyıl yemeklerinden bahseden Osmanlı sadrazamı Mehmet Kamil Paşa’nın yazılarında Pirohi olarak geçer. Ravioli de diyebileceğimiz ıspanaklı, cevizli ve tulum peynirli harçla hazırlanan yuvarlak şeklindeki mantı çeşidi günümüzde de sıkça yapılıyor.
Yemek.com özel çekiminde püf noktalarını öğrendiğimiz ıspanaklı piruhi dışında kalan birbirinden özel diğer Deraliye Restaurant tariflerine de göz atabilirsiniz.
Ispanaklı Piruhi Tarifi İçin Malzemeler
- 600 Gram Un
- 100 Ml. ılık Su
- 2 Adet Yumurta
- 5 Gram Tuz
Hamuru için:
- 1 Kilogram ıspanak
- 1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
- 200 Gram Rendelenmiş Tulum Peyniri
- 100 Gram Ince çekilmiş Ceviz Içi
- 1/4 çay Kaşığı Karabiber
- 1/4 çay Kaşığı Kimyon
İç harcı için:
- 500 Ml. Su
- 20 Gram Tuz
Haşlamak için:
- 30 Gram Tereyağı
- 20 Gram Ceviz Içi
- 1 Su Bardağı Süzme Yoğurt
Servisi için:
Ispanaklı Piruhi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Elenmiş unu derin bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını havuz gibi açtığınız una; ılık su, yumurtalar ve tuzu katın.
- Tüm malzemeyi 10-15 dakika, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Toparlanan hamuru streç filmle sardıktan sonra buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirin.
- İç harcı hazırlamak için; kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Kök kısımlarını kestiğiniz ıspanakları bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün ve ince ince kesin.
- Yemeklik doğradığınız kuru soğan ve ıspanakları suyunu çekene kadar orta ateşte kavurun. Soğuması için kalan suyunu da süzdürerek ayrı bir kaba aldığınız kavrulmuş ıspanağı, rendelenmiş tulum peyniri, ince çekilmiş ceviz içi, karabiber ve kimyonla harmanlayın.
- Dolapta dinlenen mantı hamurunu yumruk büyüklüğünde parçalara ayırdıktan sonra oklava yardımıyla yaklaşık 1,5-2 mm. kalınlığında açın.
- Ispanaklı ve peynirli iç harçtan hazırladığınız ceviz büyüklüğünde topları, açtığınız hamurun üzerine aralıklı olarak yerleştirin.
- Açtığınız diğer hamuru üzerine ıspanaklı harç yerleştirdiğiniz hamurun üzerine kapatın. Bir bardak ya da kalıp yardımıyla üzerlerine bastırıp, daire şeklinde mantılar hazırlayın.
- Elde ettiğiniz mantıların kenar kısımları üzerinden çatal yardımıyla geçerek şekil verin ve mantıları sabitleyin.
- Mantıları haşlamak için suyu tencerede kaynattıktan sonra kaynar suya tuzu katın. Tek tek eklediğiniz mantıları, hamuru taze olduğu için kaynar suda 4-5 dakika kadar haşlayın.
- Kevgir yardımıyla kaynar sudan aldığınız haşlanmış ıspanaklı mantıları, servis tabağına alın. Ayrı bir tavada erittiğiniz tereyağında sotelediğiniz ceviz içi ve çırpılmış süzme yoğurt ilavesiyle bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.